Sant Climent de Vilves

 SANT CLIMENT DE VILVES

Vista de l'exterior de l'església. Font pròpia.

Descripció:

L’actual aspecte del temple està mol modificat; és un edifici romànic del segle XII i, que va ser profundament modificat al llarg dels segles XVII i XVIII. L’aparell de l’edifici original és visible a l’absis i en una part de la façana nord, i es compon per carreus quadrats disposats en filades irregulars.

Vista de l'exterior de l'absis. Font pròpia.

Pel que fa al seu exterior, hi destaca la façana principal. La portalada està formada per un arc de mig punt format per quinze dovelles i, més amunt, s’hi obra una espitllera. Aquesta façana està rematada per un campanar de perfil triangular que consta de dues obertures amb una campana a cada una.

Façana principal. Font pròpia. 
Porta. Font pròpia. 
Campanar. Font pròpia.

L’interior del temple està conformat per una sola nau de volta de canó coronada per un absis romànic que data del segle XII cobert amb volta de quart d’esfera. Als peus de la nau s’hi conserva tombes dels segles XVII i XVIII. A més, al llarg de la nau hi ha varies capelles laterals, les que estan més a la vora del presbiteri son dedicades a, la de la dreta, a Sant Antoni Abad i, la l’esquerra, a Sant Josep. Al costat de l’epístola s’hi obra una altra capella presidida per la Mare de Déu del Roser. Com a apunt final, aquesta església albergava fins al 1936 un retaule barroc de finals del segle XVII presidit per una imatge de Sant Climent flanquejat per dos altres sants, però, va ser cremat durant la Guerra Civil Espanyola.

Retaule barroc. Font: Art en Perill: Cens i Memòria de la Destrucció
 

Història:

L’església de Sant Climent de Vilves va pertànyer durant l’Edat Mitjana al domini jurisdiccional de la Col·legiata de Sant Pere d’Àger; aquest fet va quedar lluït en una butlla de l’any 1179 atorgada pel papa Alexandre II a la institució mencionada, en la s’esmenta a l’església de Vilves. Cap a la segona meitat del segle XIX aquest temple es va integrar a la Diòcesi de Lleida i, el 1956, va ser traspassada al Bisbat d’Urgell. 


Fonts:

Arxius del Bisbat d'Urgell

Artesa de Segre (Vilves) - Església parroquial de Sant ClimentArt en Perill: Cens i Memòria de la Destrucció. Projecte coordinat per dos grups de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Girona. 

Sant Climent de VilvesCatalunya Romànica. Enciclopèdia Catalana. 

Església parroquial de Sant Climent de VilvesInventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. 


Les fotografíes citades com a font pròpia foren fetes per mi el dia 03/04/2021.

Comentaris