Santa Maria de Seró

SANTA MARIA DE SERÓ

Vista de la façana principal. Font pròpia. 

Descripció:

És un temple d’origen romànic, tot i que va ser reconstruït al segle XVII i reformat durant els segles XVIII i XIX. És un temple d’una sola nau amb un cementiri annex i, fins fa poc, contava amb un edifici adossat que feia de rectoria. A més, es troba al costat de les restes de l’antic castell de Seró.

Cementiri annexat i vista de la façana oest. Font pròpia. 

La façana principal de l’edifici actualment està orientada a l’oest. Compta amb una porta amb un arc de mig punt format per set dovelles, on la clau porta gravada les inscripcions de JHS (monograma que representa el nom de Jesucrist) i la data de 1892; i per damunt hi ha un petit rosetó. La primitiva portalada d’accés al temple, segurament d’època romànica, estava situada al sud, on encara hi podem trobar una porta tapiada amb un arc de mig punt de dotze dovelles i amb una fornícula amb petxina al seu damunt. Aquesta façana està rematada per un campanar d’espadanya de perfil triangular datat del 1891 i disposa de dos obertures d’arc peraltat amb una campana a cada ull. Una de les campanes data de l'any 2006, quan la família Vendrell-Gannau  la dóna al temple, fet commemorat amb una placa a la façana sud de l'edifici. Actualment, aquest campanar està complementat amb una obra que el converteix en una mena de torre rectangular.

Vista de les dues façanes. Font pròpia. 

Porta primitiva, ara tapiada. Font pròpia. 

Detall del gravat de la dovella central de la porta principal. Font pròpia. 

Campanar. Font pròpia.

Placa commemorativa a la  família Vendrell-Gannau. Font pròpia.

Pel que a l’interior, compta d’una sola nau sense absis coberta amb volta de canó i amb un petit cimbori neoclàssic col·locat al centre. El presbiteri està presidit amb la imatge de la Mare de Déu Assumpta, titular de la parròquia, i està flanquejada per les figures de Sant Antoni de Pàdua i de Sant Francesc de Sales. Al costat de l’Evangeli de la nau s’hi obra una capella dedicada a Sant Ramon de Penyafort, i al costat de l’Epístola s’hi ubica una capella a la Mae de Déu del Roser. Aquesta capella està coberta per una volta d’aresta on a la clau de volta hi ha gravat un escut familiar, segurament dels Gilabert d’Alentorn, que van ser senyors d’Alentorn durant la primera meitat del segle XVII; això els testimonia com a col·laboradors de la reconstrucció que hi hagué al temple en aquella època.

Escut dels Gilabert d’Alentorn. Font: Arxius del Bisbat d'Urgell. 

Història:

Les primeres notícies de la parròquia de Seró daten de l’any 1065, amb una donació del comte d’Urgell, Ermengol IV, a l’abadia d’Àger, amb motiu de la mort d’Ermengol III, de la quarta part de la parròquia de Seró. També tenim constància d’altres donacions a l’església de Seró, fetes per personatges com Armau de Mir i Ramon Bernat.


Fonts:

Arxius del Bisbat d'Urgell.

Església parroquial de Santa Maria SeróInventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. 

Santa Maria de SeróCatalunya Romànica. Enciclopèdia Catalana.


Les fotografíes citades com a font pròpia foren fetes per mi el dia 03/04/2021.

Comentaris