Sant Marc del Batlliu

 ESGLÉSIA DE SANT MARC DEL BATLLIU

Façana
Façana principal. Font pròpia.

Descripció:

L’estructura primitiva del temple es troba a la zona de la capçalera, que consta d'un altar major dedicat al Sant patró de l’església, Sant Marc evangelista, i d’un absis al lateral. La paret esquerra del presbiteri antigament albergava la porta d’accés al temple, la qual encara és visible des de l’exterior, però tapiada.

Detalls de l'antigua porta d'accés. Font pròpia.


Detalls del mur oest. Font pròpia.

Posteriorment, s’enderrocà la paret sud de l’edifici i s’amplià el temple afegint una nau que consta de dos arcs apuntats i d’un absis lateral on s’hi troba un a capella precedida per una imatge del Sagrat Cor de Jesús. A més, al costat est de l’església s’hi troba el seu cementiri.

Mur lateral on s'hi veu exteriorment els absis. Font pròpia.



Fruit d’aquesta ampliació, s’hi va construir l’actual façana al sud. Aquesta façana consta d’una portalada d’arc de mig punt format per deu dovelles i està rematada per una espadanya barroca amb una sola obertura. La teulada de l’església està coberta amb rústiques lloses de pedra.


Detalls de la façana principal i del campanar

En definitiva, és un edifici d’estructura molt curiosa amb un procés constructiu complex, fet que ha derivat a haver-hi diferents interpretacions que tracten d’explicar-ne les singularitats que presenta aquest temple. Diferents historiadors apunten que l'ampliació fou feta al segle XI. 

Planta de l'església. Font: Catalunya Romànica
                                                                                                                                                       

Història:

No s’han trobat noticies històriques abans del 1300 sobre aquesta església. No obstant això, les seves característiques arquitectòniques revelen clarament els seus orígens altmedievals, que es remunta als segles X i XI. Tot i que no va aparèixer a la donació de Sant Miquel de Montmagastre el 1054, es pot considerar com a hipòtesi que l’església formava part del patrimoni d’aquesta  parròquia, que es va convertir en priorat de Sant Pere d’Àger. Aquesta església és probablement l'església de Sant Joan que apareix en el llibre de sinodals d’Àger el 1648, al costat de les esglésies d’Anya i de Montargull. També es va registrar aquest edifici al llibre de visites de l'arquebisbat d'Àger el 1783-84. Al principi del segle XX l’església de Sant Joan era ja simplement una ermita de la parroquia de Montmagastre.


Fonts:

Arxiu del Bisbat d'Urgell

Catalunya Romànica. Enciclopèdia Catalana. 

Sant Marc del Batlliu. Ajuntament d'Artesa de Segre.

Sant Marc del BatlliuInventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya


Altres imatges:

Mur nord. Font pròpia.

Mur nord. Font pròpia.

Dos aspectes de l’interior de l’església. A l’esquerra, la nau lateral nord amb el seu absis semicircular, i a la dreta, l’absis carrat de la nau central. Font: Catalunya Romànica.
Imatge de Sant Marc. Font: Arxiu del Bisbat d'Urgell


Les imatges les quals no n'he citat l'autoria és perqué són fetes per mi al mateix indret en data 13/03/21.

Comentaris