Sant Miquel de Colldelrat

 

ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL DE COLLDELRAT

Façana principal. Font pròpia.


Descripció:

És un petit edifici construït en carreus de pedra. Probablement alguns dels seus elements arquitectònics van ser aprofitats de l’antic temple de Sant Miquel del Grialó. La seva façana compta amb una portalada amb un arc de mig punt format per nou dovelles regulars amb un escut molt desgastat en relleu a la clau. Al centre de la façana hi ha una petita espitllera i per sobre d’aquesta hi ha un campanar d’espadanya de perfil triangular amb dos obertures amb una campana cadascuna, i per sobre d’elles hi ha una altra petita obertura buida. La coberta de l'edifici és a dues vessants.

Detall del relleu de la clau. Font pròpia.

Detall de l'espitllera. Font pròpia.

L’aparell de l’església és irregular. Per la banda de la façana compta amb una obra regular de sòcol fins a l’espadanya; però pel que fa la resta dels murs, els carreus són diferents i heterogenis, menys per les cantonades.










L’interior del temple està format per una sola nau coberta amb volta de canó. El presbiteri està precedit per una imatge de Sant Miquel, sant titular d’aquesta parròquia, i al seu voltant hi ha una pintura mural on estan representades les figures de Sant Sebastià i de Sant Roc, sants votats de la localitat. Aquesta pintura data de l’any 1941, i fou restaurada el 1986 per Antoni Borrell, un artista de Baldomar. A l’esquerra de la nau s’hi troba una capella dedicada al Roser.

Detall del presbiteri. Font: arxius del Bisbat d'Urgell

Capella del Roser. Font: arxius del Bisbat d'Urgell

Història:

Els orígens de Colldelrat es poden trobar al recinte del castell i de l’església romànica de Sant Miquel (avui en ruïnes) que es troba situat al vessant occidental d’un petit turó anomenat Puig del Grialó, al costat de l’actual poble. La data del primer document escrit que parla del castell del Grialó és de l'any 1039 i es tracta d’una una escriptura de venda del castell d'Artesa de Segre per part del comte Ermengol II d’Urgell a Arnau Mir de Tost. Per altra banda, l’església de Sant Miquel del Grialó, prop del castell, ja hi és citada a l'escriptura de dotació de la canònica de Montmagastre, atorgada l’any 1054 per Arnau Mir de Tost. Poc després, l’any 1065, Montmagastre va passar a formar part del priorat d’Àger. Entre 1162 i 1179 va haver-hi un litigi entre la Canònica d’Àger i el Bisbat d’Urgell, fins que el Papa Alexandre III li va atorgar la protestat a favor de Sant Pere d’Àger, i constava així també en les visites arxiprestals del segle XVIII.

Sobre l’actual església de Colldelrat no se’n té constància de dades històriques. Malgrat això, la presència de dates en cases en el carrer de l'església d'entre el XVII-XVIIIpodria marcar la cronologia del temple, ja que corresponen a trets arquitectònics comuns.


Fonts:

Arxiu del Bisbat d'Urgell

Sant Miquel de Colldelrat. Web de l'Ajuntament d'Artesa de Segre

Catalunya Romànica. Enciclopèdia Catalana. 

Sant Miquel de ColldelratInventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya


Les imatges les quals no n'he citat l'autoria són fetes per en data 03/04/2021

Comentaris