Sant Salvador d'Alentorn

SANT SALVADOR D'ALENTORN 

Façana principal de l'església. Font pròpia.

Descripció:

Es tracta d’un temple (Fig. 7) de tres naus amb carreus regulars que no varien en quasi tot l'edifici i amb un petit edifici adjacent a la part nord-est de la parròquia que té un aparell més heterogeni i unes juntes de ciment visibles amb arrebossat vermellós. La portalada de la façana principal de l’edifici està formada per un arc de mig punt que consta de tretze dovelles, la clau porta gravada la inscripció llatina de Salvator Mundi i la data de la probable construcció de l’actual església, 1637. Al seu damunt hi ha una fornícula buida amb una petxina al seu interior, rematada per un frontó triangular. El centre de la façana està precedit per un rosetó. A banda i banda de la portalada hi ha una finestra d’arc de mig punt.

 

El campanar de l’església, vuitavat sobre una base quadrada aixamfranat a les cantonades, es va acabar l’any 1925. A la part superior s’hi obra quatre obertures en forma d’arc on al seu damunt hi ha un ull de bou amb una campana a cada obertura menys a la del costat oest. Aquesta torre està rematada per una cúpula amb una creu de pedra al mig. La coberta del temple és a dues vessants.




Pel que fa a l’interior, la nau central està coberta per una volta de canó amb la capçalera recta, i conté capelles laterals al llarg de la nau. La paret frontal del presbiteri està precedit per la imatge de Jesucrist, Salvador del món, titular de la parròquia.

Detall del presbiteri. Imatge cedida per l'Arxiu del Bisbat d'Urgell.

Segons la documentació que m’ha aportat el Bisbat d’Urgell, les capelles laterals estan dedicades a:

"Les de l’esquerra estan dedicades a Sant Antoni de Pàdua i la Verge del Carme, la primera; la següent està presidida pel Calvari, amb el Sant  Crist, la Mare de Déu dels Dolors i Joan Evangelista; la tercera  és en honor del Sagrat Cor de Jesús. La primera capella de la dreta està dedicada a la Immaculada Concepció; la segona a la Verge del Roser i la tercera és en honor de la Mare de Déu de la Pau, patrona d’Alentorn."

Aquesta última capella esmentada, conté una escultura de la Mare de Déu de la Pau, esculpida i portada des de Sicília fins a Alentorn. Es tracta d’una peça possiblement del segle XVII i feta d’alabastre.

Detall de l'escultura de la Mare de Déu de la Pau. Imatge cedida per l'Arxiu del Bisbat d'Urgell.


Història:

L’actual església parroquial del poble d’Alentorn, dedicada a Sant Salvador, antigament a Santa Maria, com es comprova en diferents testaments del segle XII. Cap al 1055 es documentada a propòsit de la dotació econòmica de Sant Miquel de Montgastre, de la qual fou dependent; atorgada per Arnau Mir de Tost, on apareix entre el seu patrimoni. A més, aquest temple va ser una de les esglésies del segle XII que van ser objecte de controvèrsia en un llarg procés que va tenir lloc entre l'abat Àger i el bisbe d'Urgell, que van intentar annexionar algunes de les esglésies de l'abadia. Finalment, va caure en mans d’Àger. L'any 1637 fou refeta, informació que sabem gràcies a la inscripció que es troba a la clau de la portalada principal: "SALVA/1637/TOR/MUNDI. 


Fonts:

Arxiu del Bisbat d'Urgell

Catalunya Romànica. Enciclopèdia Catalana. 

Sant Salvador d'Alentorn Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.


Altres imatges:

Les dues imatges correponen al mur exterior del costat oest del temple.



Les fotografíes citades com a font pròpia foren fetes per mi el dia 03/04/2021.

Comentaris