Sant Serni de Vall-llebrerola

 SANT SERNI DE VALL-LLEBREROLA

També coneguda com a Sant Sadurní, és actualemnt una església sufragània de la parròquia de Sant Ponç de Vall-llebrera. 

Façana principal. Font pròpia.

Descripció:

És una petita església que data a la fi del segle XI d’una sola nau amb volta de canó i amb un absis semicircular que actualment està tancat per un envà que converteix l’espai absidal en sagristia. Exteriorment, l’aparell es format per carreus escairats disposats en fileres irregulars.

Planta de l'esglèsia. Extreta del llibre Catalunya Romànica

La façana principal conté una portalada formada per un arc de mig punt i està coronada per un campanar d’espadanya datat l’any 1902 d’una sola obertura amb una campana. Al costat de la porta hi ha una finestra de doble esqueixada. Les façanes nord i sud també tenen finestres de la mateixa tipologia, dues a cada banda; al centre de l’absis també n’hi ha una. Les façanes manquen d’ornamentació tret l’absis, que presenta ornamentacions llombardes compostes per cinc lesenes amb doble arcuació; una de les mènsules presenta un relleu desgastat.

Façana nord

Detall d'una de les finestres de la façana nord. 

Absis.

Detall de la doble arcuació.

Detall de la mènsula.

Absis.

Detall de la finestra de l'absis. 

Façana sud. 

Història:

L’església de Sant Serni és anomenada per primer cop l’any 1086 quan l’abat dels canonges de Sant Miquel de Montmagastre van establir per a Guillem Bonfill i a la seva esposa Sadònia un alou que posseïa a Sant Serni per a cultivar-lo. A l’inici del segle XII, l’any 1106, els canonges de Montmagastre van tindre una disputa amb Berenguer Bernat de Vall-llebrera, perquè es volia apropiar de l’església de Sant Serni. Al 1179 el temple fou confirmat a Àger en la butlla del papa Alexandre III. L’any 1373 encara pertanyia a l’abadia agerenca.


Fonts:

Arxiu del Bisbat d'Urgell

Sant Serni de Vall-llebrerolaCatalunya Romànica. Enciclopèdia Catalana. 

Sant Serni de Vall-llebrerolaInventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

Vall-llebrerola. Nucli de Vall-llebrerola. Web de l'Ajuntament d'Artesa de Segre


Fotografies fetes per mi el 13/03/21

Comentaris