Santa Maria d'Anya

SANTA MARIA D'ANYA

Façana principal. Font pròpia.

 Descripció:

L’església parroquial del poble d’Anya està dedicada a l’Assumpció de la Mare de Déu. Es tracta d’un edifici de planta quadrangular amb una sola nau coronada amb un absis cemircular i, amb una casa adossada al sud-est. Tot i tenir un origen romànic datat dels segles XII-XIII, va tindre  intensos canvis estructurals durant els segles XVI-XVIII. L’absis semicircular romànic correspon a la primera edificació del temple, situat a la banda est.

Façana principal i, a banda dreta, la casa adossada. Font pròpia.

Pel que fa a la façana principal, situada a l’oest, data del s. XVI i presenta un parament de carreus de diferents mides; rematada per un campanar d’espadanya de perfil quadrangular amb dues obertures d’arc peraltat ocupat per una campana a l’ull esquerra i, per sobre, s’hi disposa una capella de pedra. La portalada esta conformada per un arc de mig punt format per disset dovelles i, al tram superior hi ha una petita finestra coronada per un rosetó. A banda i banda del campanar s’hi observen traces de la darrera restauració que va afectar sobretot a la teulada, la qual és a doble vessant. No obstant això, la teulada de l’absis encara conserva lloses de pissarra.

Detall del campanar. Font pròpia. 

Vista general de la façana est. Font pròpia. 

Vista exterior de l'absis. Font pròpia. 

L’interior de l’església presenta una restauració feta entre els anys 1995 i 1999. La nau està coberta per tres trams de volta de canó on, als peus, hi ha l’absis romànic presidit per la imatge de la Mare de Déu Assumpta, titular de la parròquia, i es troba flanquejada per les imatges de Sant Agustí i de Sant Antoni de Pàdua. Com a curiositat, les làmpades de ferro forjat que pengen del sostre van ser fetes l’any 1974 per l’artista Antoni Guerra i, en un principi eren destinades per a la capella de Jesús de la Seu Vella de Lleida, però gràcies a la generositat de l’Associació d’Amics de la Seu Vella ara llueixen en aquest temple. A banda nord s’hi obra una capella dedicada a Sant Crist, construïda en època barroca. 

Vista interior de l'església. Font: Contijoch Boada, Jordi

Història:

Antigament, les terres d’Anya eren conegudes per el nom de la Baronia de Montmagastre, ja que les quals estaven reglades sota el domini del castell de Montmagastre. La primera font en la que s’esmenta l’església d’Anya data del 1054 en la dotació de la canònica de Montmagastre. Anys més tard, en el segle XVI, Santa Maria d’Anya es va convertir en una parròquia més de la Col·legiata de Sant Pere d’Àger després de la desaparició del priorat de Montmagastre. Al segle XIX, amb la liquidació d’ordres religioses, l’església d’Anya va passar a formar part del bisbat de Lleida i, finalment, al 1956, la parròquia es va incorporar a la Diòcesi d’Urgell.


Fonts:

Arxius del Bisbat d'Urgell

Santa Maria d'AnyaCatalunya Romànica. Enciclopèdia Catalana. 

Església parroquial de Santa Maria d'AnyaInventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. 


Les imatges les quals no n'he citat l'autoria són fetes per mi en data 13/03/21.


 


Comentaris