Santa Maria de Vernet

 

SANTA MARIA DE VERNET

Vista general del temple. Font pròpia.

Descripció:

Santa Maria de Vernet és un temple d’una sola nau coberta amb volta de canó que conserva la seva estructura romànica del segle XI, a excepció d’afegits posteriors de dues capelles. La gran part de l’edifici està construït per un parament format per carreuons a penes escairats, disposats en filades irregulars, que, juntament amb l’estructura espacial de l’edifici, n’evidencien l’adscripció a les formes arquitectòniques característiques del segle XI, fidels a les formes llombardes.

Planta de l'església. Font: Catalunya Romànica.

La porta d’accés al temple és d’arc de mig punt adovellat i es troba a la façana oest, més damunt de la porta hi ha una finestra de doble esqueixada original del s. XI. A aquesta façana s’hi conserva un descentrat campanar d’espadanya de carreus regulars i de perfil triangular que presenta dos obertures d’arc peraltat; l’ull esquerra conté una campana d’obús col·locat després de la Guerra Civil Espanyola. Aquesta espadanya sembla feta en una reforma posterior a l’obra original de l’església, però encara d’època medieval, a causa que és construïda amb un aparell de carreus petits, ben escairats i polits, disposats molt ordenadament en filades regulars i uniformes, característiques que palesen les formes constructives del segle XII avançat i que divergeixen de la resta de paraments.

Façana principal. Font pròpia.

Espadanya. Font pròpia.

Detall de la campana d'obús. Font pròpia.

L’absis és semicircular i està tapiat exteriorment per altres construccions adossades, però el seu interior està cobert amb una volta de quart d’esfera i amb un arc preabsidal que dóna accés a l’espai, on la clau d'aquest arc porta gravada una creu heràldica; i amb una espitllera al mig del mur presidit per una imatge de la Mare de Déu Assumpta, titular de la parròquia. A banda i banda de la nau s’hi obra dues capelles que són visibles des l’exterior, les quals van ser afegides al temple durant els segles XVII o XVIII.

L’absis i l’arc absidal. Font: arxius del Bisbat d'Urgell.


Fonts:

Arxius del Bisbat d'Urgell

Santa Maria de VernetCatalunya Romànica. Enciclopèdia Catalana. 

Santa Maria de VernetInventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. 

Santa Maria de Vernet. Web de l'Ajuntament d'Artesa de Segre.

VIDAL – VILASECA (Pseud. col·lectiu), (1984), El Romànic de la Noguera, I.G. Ferré Olsina. 


Comentaris