Sant Pere de Tudela de Segre

 

SANT PERE DE TUDELA DE SEGRE

Vista de la façana principal. Font pròpia. 

Descripció:

Tot i ser una església d’origen romànic del segle XI, l’actual edifici no conserva cap element d’aquesta època. El temple actual, que data de l’any 1850, és de planta rectangular format per una sola nau; i n’és el resultat d’una llarga història de remodelacions arquitectòniques profundes. Tot i que sí que hi tenim alguns vestigis d’una reforma que hi va haver al segle XVI, concretament en el lateral de la dreta, on es pot observar un aparell diferent a la de la resta de l’edifici.

Vista del lateral. Font pròpia.

La façana principal n’és el resultat més visible de la transformació del temple amb les modes del historicisme neogòtic del segle XIX. La portalada presenta un arc apuntat adovellat i, per damunt s’hi obren tres arcs cecs apuntats i adovellats sostinguts per unes cornises i, dins de l’arc del mig, hi ha una petita finestra. Aquesta façana està coronada per un campanar d’espadanya de perfil triangular amb tres obertures d’arc apuntat; dues de les obertures estan juntes i, la tercera, per sobre d’elles i de dimensions més reduïdes. Els dos ulls inferiors disposen de dues campanes, la de la esquerra és una campana de fosa que data del 1961, i la de la dreta és una campana d’obús col·locada després de la Guerra Civil Espanyola. Entremig dels tres ulls s’hi obra una finestreta d’ull de bou. A més, l’espadanya està rematada per una creu.

Vista de la façana principal. Font pròpia. 

Detall del campanar. Font pròpia.

Ara bé, pel que fa l’interior del temple, presenta una sola nau coberta amb volta de canó sense absis. El presbiteri acull una imatge de Sant Pere, sant titular de la parròquia. A ambdós costats del presbiteri s’hi troba dues capelles, la de la dreta està dedicada a la Mare de Déu del Roser i la de la esquerra a la Puríssima. A més, a banda i banda de la nau també hi ha unes petites capelles, la de la dreta dedicada a Sant Crist i la de l’esquerra n’hi ha el baptisteri tancat per una reixa.

Interior del temple. Font: Inventari del Patrimoni Arquitectònic.

Història:

Des el segle XIV fins a l’any 1806 la parròquia de Tudela de Segre estava sota el domini de la col·legiata de Sant Pere d’Àger i li pagava delmes i primícies. Després, fou incorporada al Bisbat de Lleida, fins que finalment l’any 1956 fou traspassada a la Diòcesi d’Urgell.


Fonts:

Arxius del Bisbat d'Urgell

Sant Pere de Tudela de SegreCatalunya Romànica. Enciclopèdia Catalana.

Sant Pere de Tudela de SegreWeb de l'Ajuntament d'Artesa de Segre.

Església parroquial de Sant Pere de TudelaInventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. 


Les fotografíes citades com a font pròpia foren fetes per mi el dia 03/04/2021.

Comentaris