Sant Ponç de Vall-llebrera

Església de Sant Ponç de Vall-llebrera

Sant Ponç de Vall-llebrera és l'església parroquial de Vall-llebrera, del municipi d'Artesa de Segre, inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció:

Exteriorment, l’edifici esta construït amb gruixuts carreus, regulars i ben escarriats. La façana principal té una composició amb un eix central definit format per un arc de mig punt amb quinze dovelles. Al damunt hi ha una fornícula buida formada per un petxina a l’interior i rematada per un frontó de perfil triangular. Al centre de la façana hi ha presidit un rosetó amb motius geomètrics a l’interior. La part superior clou amb un campanar d’espadanya de perfil quadrat que disposa de dues grans obertures d’arc peraltat amb sengles campanes. Al costat dret de la façana hi ha un carreu amb la inscripció: "A. DONAT. LO/ SOR. ROR.PER.A/ QVESTA.OBRA/ 1148".

Detall de la fornícula i el rosetó.

L’interior de l’església està format per una nau amb capelles laterals. A l’inici del passadís central, al terra, s’hi conserva una llosa funerària de pedra amb la data de 1771. El tram de la nau de la zona del presbiteri compta amb una volta de canó, però que no va poder ser conservat en la resta de l’edifici. Aquest presbiteri està presidit per la imatge de Sant Ponç, sant titular de la parròquia, i està flanquejat per les imatges de Sant Miquel i de Sant Agustí. Les dues capelles laterals sobresurten a l’exterior de l’edifici. La de la dreta és en honor de la Mare de Déu del Roser i la de l’esquerra està dedicada al Sant Crist i a la Verge dels Dolors. La resta de capelles estan ocupades per les imatges de Sant Antoni de Pàdua i la Mare de Déu del Carme



Història: 

Aquesta parròquia fou una possessió de l’abadia de Sant Pere d’Àger a través del seu priorat de Sant Miquel de Montmagastre. La primera referència sobre Vall-llebrera es situa entorn del 1010, quan fou dotada per primera vegada la canònica de Montmagastre per Ermengol La subjecció de l’església a la canònica de Montmagastre també es comprova a través de l’acta de dotació o de redotació de Sant Miquel de Montmagastre feta per Arnau Mir de Tost l’any 1054. Segons aquest document, l’església de Vall-llebrera rebia també el nom de Mirandol. Pertanyé a Sant Miquel de Montmagastre fins al 1592 i després a Sant Pere d'Àger. Vall-llebrera és una de les esglésies que es consignen en la butlla del papa Alexandre III de l’any 1179. L’any 1783 encara constava dins de l’arxiprestat d’Àger, a l’oficialat de Montclar. 



Fonts:

Arxius del Bisbat d'Urgell

Catalunya Romànica. Enciclopèdia Catalana. 

Sant Ponç de Vall-llebreraInventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya


Altres imatges:

Detall del campanari.









Totes les fotos són fetes per mi.




Comentaris